Gliste

Zaraza crijeva malim dječijim glistama čest je uzrok analne iritacije u djece. Iako je pomisao na te parazite neugodna, gliste nisu osobno opasne za zdravlje. Budući da se zaraza lako prenosi, svi se članovi porodice moraju istodobno liječiti.

Mala dječja glista izgleda ko centimetar dug komadić bijelog pamučnog konca. Ženke izlaze noću kako bi položile jaja i njihovo kretanje uzrokuje karakteristični noćni svrbež. Jajašca su premala da bi se vidjela golim okom, ali ako se zaražena djeca češu, jajašca im se zavuku pod nokte. Ako poslije stave prste u usta, jajašca odatle otputju u crijeva, gdje sazriju, izlegnu se i iznova pokrenu cijeli ciklus. Ispala jajašca mogu neko vrijeme preživjeti van tijela, na posteljini, podu ili drugim površinama.

Liječenje glista

Opća higijena. Poduzmite ove mjere kako biste spriječili ponovonu zarazu i pobrinite se da i drugi članovi kućanstva učine isto.

– Prije spavanja navucite pamučne rukavice. Budete li se u polusnu češali, na taj način vam jajašca neće doći pod nokte.
– Neka vam nokti budu kratki
– Operite ruke i četkicom ostružite nokte nakon odlaska u wc i prije jela.
– Svakodnevno perite midžame i spavaćice, rukavice i posteljinu na što višoj temepraturi.

Srpječavanje zaraze. Napravite oko pola litre čaja od jednakih količina pelina, paprene metvice i anisa. Zasladite medom, slatkim sirupom ili voćnim sokom. Popijte šoljicu prije doručka, a onda po šoljicu još dva-tri put na dan, prije obroka. Postupajte tako sedam dana, prekinite na dvije sedmice pa ponovite. Ne koristite se ovom metodom ako ste trudni. Posavjetujte se s medicinskim travarom o odgovarajućoj dozi za djecu.

Prehrambene mjere

– Naribajte mrkvu, pomiješajte sa žlicom mljevenih bučinih koštica i to pojedite za doručak
– Jedite sirov luk, jabuke i kokos ili jelima dodajte kajenski papar i svježe ili sušene majčine dušice kako biste se oslobodili glista
– Dodajte jedan ili dva česna zdrobljenog bijlog luka u malo toplog mlijeka ili u žlicu meda i pojedite polča sata prije doručka.

Simptomatsko liječenje

Nanesite mast na područje čmara prije počinka. Upotrijebite mast od nevena.

0 comments

No comments yet