Mamutska špilja

Ovaj golemi labirint od vapnenca najduža je špilja na svijetu,a u njoj ima podzemnih rijeka, jezera i slapova.
Mamutska špilja svoje je ime dobila zbog veličine, a ne zbog ostataka davno uginulih mamuta. Izdubljena u vapnenačkim planinama Kentuckya kapanjem kiselkaste vode tokom miliona godina, ova špilja ima oko 530 kilometara proloaza, a možda i više, na pet razina.

Indijanci su ovaj fantastičan podzemni svijet poznavali još prije 4000 godina u njoj su pronađeni kameni vršci koplja i pogrebni ostaci. Prvi istraživači špilju su osvjetljavali bakljama od trske. Današnji posjetioci neke dijelove mogu vidjeti osvjetljenom električnom rasvjetom.

Jahorina apartmani

Prostori variraju od golemih dvoarana poput Rotunde, koja je vlika poput njujorške željezničke stanice Grand Central Station, do uskih prolaza popuz Fat Man’s Misery, koji je širok tek 460 milimetara. Oni koji plove čamcem po rijeci Echo koja se nalazi 110 metara ispod površine, mogu iskušati njezinu jeku. Frozen Niagara čitav je niz prostorija u kojima stalgmiti i stalaktiti izgledaju poput okamljenih slapova.

Europski doseljenici prvi su put ušli u Mamutsku špilju 90-ih godina 18. vijeka, a tokom rata između Amerikanac i Britana 1812. talog od dušikove soli vađen je iz špilje kako bi se od njega proizvodio barut. Godine 1843. špilja je zbog suhe klime i ujednačene temperature, nakratko neuspješno korištena kao lječilište od tuberkuloze.

Do tog trenutka već je postala turističkom atrakcijom. Danas je špilja sastavni dio nacionalnog parka koji pokriva površinu od 207 četvornih kilometara i kroz nju posjetioce vode turistički vodiči.

0 comments

No comments yet