Miomi

Miom maternice je dobroćudni tumor maternice koji se sastoji od nakupšnine mišića i vlaknastih tkiva i polako raste u stijenki maternice. Miomi mogu biti mali poput zrna graška ili veliki kao grejp. Mogu se pojaviti pojedinačno ili nekoliko istodobno. Miomi su ozbiljna zdravstvena opasnost, a obično nemaju simptome dok prilično ne narastu.

Prosječno svaka četrvrta žena ima miom. Najčešći su kod nerotkinja između 35 godina i menopauze. Tačan uzok njihova nastanka nije poznat, ali vjeruje se daje povezan s ennormalnom reakcijom na hormon estrogen. Estrogen potiče miome da rastu, pa mogu prerasti u veći problem tokom trudnoće, kad je količina estrogena veća nego inače. Masne stanice proivode estrogen, zbog čega su miomi možda češći u gojaznih žena. Povezanost s estrogenom također objašnjava zašto većina mioma splasne i nastane nakon menopauze, kad izlučivanje estrogena opapda, osim ako žena ne uzima hormonalnu nadomjestu terapiju. Operacija je nužna ako simptomi postanu vrlo izraženi i ako drugi načini liječenja ne uspiju.

Prevencija

Održavajte težinu untuar preporučenih granica. Uzimajte razmjerno malo zasićenih masnoća i životinjskih bjelančevina. Umjesto toga uzimajte biljne bjelančevine i vlakna. Takva prehrana može pomoći u sprječavanju nastanka mioma time što smanjuje količinu estrogena u vašem tijelu.

Imate li miome?

Miome ćete otkriti samo na pregledu, a ako nemaju simptome, lijčenje nije potrebno. Ako miom narast,e može nagrizati sluznicu u maternici i izazvati duge ili bolne mjesečnice ili krvarenju između mjesečnica. Ako iz mjeseca u mjesec gubite mnogo krvi, na kraju možete postati anemični, osjećati umor ili imati problema s disanjem.

Drugi mogući simptomi:

– Jaki grčevi i tupa bol ili osjećaj neugodnog pritiska u križima i bedrima tokom mjesečnice.
– Zatvor ili potreba da mokrite ešće nego inače.
– Vrlo oskudna mjesečnica
– Bol pri spolnim odnosima.

Liječenje mioma

Aromaterapija

– Blaga masaža trbuha može ublažiti bolove i smanjiti napetost. Napravite ulje za masažu od po četiri kapi ulja muškatne kadulje i lavande i dvije kapi ulja matičnjaka ili ružina ulja u kašikicu bademova ulja ili hladnotiješttenog biljnog ulja

– Za ublažavanje bolova u trbuhu ili leđima, dodajte po četiri kapi ulja muškatne kadulje i slatkog mažurana te tri kapi ulja rimske kamilice u zdjel vruće vode.

Biljni lijekovi za miome

– Kad miomi izazivaju obilnu mjesečnicu, dvaput na dan popijte šoljicu čaja ili uzmite 15 kapi tinkture u malo vode- od turice, triliuma, konoplje i listova maline. Možete dodati i koprivu, koja je bogata vitaminom C i željezom, u supu, variva i salate te piti dvaput na dan šoljicu čaja od koprive.

– Kad miomi izazivaju bolne, obilne mjesečnice s ugrušcima, pijte dvaput na dan čaj od bilja ili uzimajte 15 kapi tintkure u malo vode.

0 comments

No comments yet