Napravite domaći džem

Za mnoge je doručak bez domaćeg džema nazimisliv. Ruku na srce zar i vama domaći pekmez nije daleko ukusniji od najskupljih marmelada?

Domaća marmelada sadrži puno više voća i nije preslatka. Možda je vaćna i činjenica da su bakine marmelade proizvodi starih vremena. To se može i statistički dokazati: dok su početkom 20. stoljeća sve prosječne porodice godišnje punile 70 staklenih tegli džemova, marmelada i želea, krajme 80 tih to čine svega dvije trećine kućanstava. Poneko se voće primjerice dunje, ukuhava u žele, dok se drugo voće, šprimjerice šljive, prerađuje samo u džem.

Riječ marmelada potiče iz Portugala i tamo znači “džem od dunja”. U Njemačkoj se danas u trgovini ta riječ smije upotrijebiti samo za marmelade od agruma, a za sve ostale marmelade koristi se imenica Konifture, tj. džem.

Nekada je postojala razlika koje ćemo se mi ovdje pridržavati, marmelada se kuhala dok voće nije omekšalo, dok je džem sadržavao još cijele plodove.

Napravite sami marmelčadu i džem

Kuhanje marmelade i džema nije teško, ali oni će uspjeti samo ako se pridržavate uputa. Vrlo je važno da dobro izaberete voće. Za obradu su vam potrebni aparati i pribor koji ima u svakoj kuhinji. Ako želite napraviti veće količine, preporučujemo nabavu lonca za kuhanje. U svakom slučaju, lonac mora imati debelo dno, da vam sadržaj ne bi zagorio. Od koristi je svakako i tremometar za šećer, koji možete tačno utvrditi temperaturu želiranja.

Kako uspješno izvesti želiranje?

Ako želite da voćna masa želira, morate upotrijebiti pektin ili želirajući šećer koji se sastoji od pektina i šećera. Pektin možete dobiti u tećnom stanju ili kao prašak. Kod pektina i želirajućeg šećera obratite pažnju na upute proizvođača. Koncetrat pektina možete i sami proizvesti.

Koncentrat pektina

Voće sadrži različite količine pektina. Najviše ga ima u nezrelom voću.

1 kg nezrelih jabuka, zelenog ogrozda, dinja i cijetlo vrnekog ribiza
1/4 l vode

Operite voće, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade. Ukoliko koristite električni šporet zagrijte kuhalište, jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Voće i vodu brzo zakuhajte u loncu. Kuhajte na umjerenoj vatri 30 minuta, potom miješajući nastavite kuhati dok se masa ne zgusne na polovicu. Kašikom ocijedite kroz cjedilo i odmah spermite u tegle. Sterilizujte 10 minuta u kipućoj vodi. Koncetrat pektina po ptorevi dodajte drugom voću.

Apartmani Jahorina

Marmelada od malina

Ova nadasve ukusna marmelada se brzo pravi

3 kg malina
3 kg šećera

Maline izaberite i samo ako je potrebno potopite čistom vodom. Stavite u lonac i lagano kuhajte dok se ne pojavi sok. Pažljivo umiješate šećer i kuhajte tako da vam na površini izbijaju mjehurići sve do želiranja. Za provjeru stupnja želiranja, drvenom kutlom izvadite malo marmelade i stavite na tanjiric da se ohladi. Ako se na površini stvori kožica koja se pri dodiru stegne, dobili ste tačku želiranja. U suprotnom, marmeladu kuhajte dalje.

Marmelada od kupina

Za pripremanje ove marmelade upotrijebite širok lonac- voće će se prije skuhati

3 kg kupina
200 ml vode
300 ml pektinova koncetrata
3 kg šećera

Ocijeđene kupine i vodu stavite u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok kupine ne omekšaju. Miješajući dodajite pektin i šećer sve dok se voće ne rastopi. Potom na jakoj vatri kuhajte do tačke želiranja.

Džem od jagoda

Trećinu jagoda možete zamijeniti pektinovim koncetratom

1 kg jagoda
800 g- 1 kg šećera
3 jušne kašikice limunova soka
pektina za 2 kg marmelade

Odstranite petljke. Jagode pospite s 500 g šećera i ostavite da ostoji nekoliko sati. Kašikicom ocijedite kroz cjedilo, stavite u lonac i brzo zakuhajte. Kuhajte 15 minuta na lagganoj vatri. Miješajući polako dodajite 300-500 g šećera, pektina i lumunova soka. Džem kuhajte sve do želiranja pa spremite u tegle.

0 comments

No comments yet