Napravite zimnicu u soli, octu i ulju

Šta to zajedničko imaju sol, ocat i ulje? Srpječavaju rad nama mrskih mikroorganizama, a voće i povrće, pa čak i meso s puno soli, neće se pokvariti njihovom zaslugom. Osim toga, ovom mogućnošću konzerivranaj dobivamo raznoliku pikantnu zimnicu koja je, usto, zdrava jer ne uništava tvari povrća.

Danas nije neophodno ljeti praviti zimnicu za nadolazeću zimu, zato što nam se u izobilju nude povoljne limenke i zamrznuta roba. Ali onaj ko usporedi arome između kupljene i vlastite zimnice ili robe koju ste sami skladištili, uočit će razliku i izabrati svoju robu.

Zimnicu možete začiniti po svom ukusu, a i dobro je znati šta se sve nalazi u teglama. Kako bi, dakle, bilo kada biste odlučili ukiseltii male krastavce ili kupus?

Solju protiv propadanja

Ako za salamuru ili usoljavanje upotrijebite puno soli, spriječit ćete stvaranje plijesni i bakterija koje dovode do truleži. Ali pri manjoj koncetraciji sol će poduprijeti rad mliječno kiselih bakterija, pod uvjetom da je vrenje nastupilo hermetički zatvoreno.

Tako naprimjer, nastaje kiseli kupus. Kupus se nareže na sitne trake, zasoli i nabije dok ne počne izlaziti tekućina. Bakterije koje se nalaze na kupusu obavit će ostatak i kupus će početi vreti. Sve što kiselite mora biti u cijelosti u tekućini i hermetički zatvoreno da ne bi došlo do neželjenih pojava. Nekada se na kupus stavljalo nešto teško, primjera kamen, prije nego što se posuda zatvori.

Za kiseljenj najpogodnija je neobrađena posuda od porozne keramike. Dana možete nabaviti i posebne tegle za pravljenje zimnice.

Kako napraviti kiseli kupus?

Kiseli kupus sadrži puno vitamina C i druge biljne tvari koje mogu uništiti kancerogene supstance.

2.5 kg bijelog kupusa
3 kašikice soli

S čvrstih glavica kupusa odstranice uvenule listove, glavice operite i tanko naribajte. Peteljke bacite, ribani kupus i sol naizmjenično posložite u keramičku posudu. Svaki red dobro snisnite. Sve prekrijte tanjurom, krpom i na kraju nečim vrlo teškim, primjera kamenom.

Uloga kamena ili nečega drugog jeste istiskivanje nastalog soka. Posudu čuvajte 10 dana na toplomu pa 4-6 sedmice na hladnom mjestu. Redovno odstranite pjenu. Posudu prekrijte čistom krpom i čvrsto zatvorite poklopcem nako što prestanu izlaziti mjehurići.

Kako ukiseliti bundevu?

Nekada nije bilo smočnice u kojoj se na policama nije mogla naći ukiseljena, kiselo-slatkast bundeva.

1 bundeva od otprilike 500 g
1/2 l octa
1 čećeri čunj od otprilike 500 g

Bundevu operite i prepolovite. Odstranite koštice i bundevu nasijecite na kocke. Stavite u ocat. Šećer otopite u 1 l vode. Dodajte đumbir i kocke bundeve. Kuhajte dok bundeva ne bude staklenasta. Kocke stavite u teglu. Sok gusto ukuhajte i prelijte bundevu.

0 comments

No comments yet