Pustinja Kalahari

Spržena divljina ispunjena pijeskom, solju i suhom travom, dom je jednog od najosebujnijih naroda na svijetu. Neposredno iza sivih šljunčanih ravnica na svjereozapadu južne Afrike tlo se lagano spušta i otkriva jedno od remek-dijela prirode: drevno more pijeska boje marelice koje seže naizgled u beskraj.

To je Kalahari, golema ravnica na afričkome ravnjaku. To je najduži neprekidni prostor prekriven pijeskom na svijetu, koji ne narušava područje kamenja ili šljunka, kao što je to u Sahari.

Jahorina

Njegova besonačnost opsjeda vas svojom ljepotom, a ovdašnje ozraćje i kultura podjsećaju na prapovijesna vremena. Kalahari prekriva gotovo cijelu Bocvanu, zadire na zapad u Namibiju i nastavlja prema sjeveru prodirući u Angolu, Zamiju i Zimbabve. Ovdašnji stanovnici nazivaju ga Kgalagadi, što divljina.

Ovo je područje toliko veliko, toliko neprohodno i toliko staro, da su u njemu savučane netaknute tajne iščezlih civilizacija od prije 500 00 godina. Na pijesku Kalaharija živi i lovi najstariji narod na svijetu, Bušmani, odnosno narod San, koji živi na posve isti način već 25 hiljada godina. Njihova nevjerovatna prilagodba na vrućinu, nedostatak vode i oskudice hrane omogućava im da prežive u uvjetima u kojim drugi ne bi mogli opsatit.

Iako u divljini Kalaharija danas živi još samo nekoliko hiljada Bušmana, njihovi su preci ostavili baštinu slikarija na stijenama i u špiljama širom ove regije.
Na kvrgavim liticama i u špiljama u brdima Tsodilo, u zabačenom sjeverozapadnom dijelu Kalagarija, u 200 m nalazišta nađeno je čak 2750 umjetničkih radova. Motivi su različiti: od jednostavnih geometrijskih crteža do skupina ljudi i životinja.

Mnogi pripadnici naroda San živjeli su u južnome Kalahariju, gdje četiri dnevne isušene rijeke, Malopo, Kuruman,Nosob i Auob, vijugaju prema svome kraju u pijesku nedaleko od rijeke Orange. U tim pustim koritima vode ima samo u godinama iznimno obilnih kišnih oborina. Oko korita fantomskih rijeka priroda je oblikovala vijugave dine koje zbog željeznog oksida u zrncima pijeska poprimaju bakrenu i crvenu boju.

U tom vrelom orkuženju merkati i druge životinje koje žive u brlozima izlaze iz svojih tunela samo da pronađu nešto za jelo, uz stalan oprez zbog opasnosti od zračnog napadakakve ptice grabiljvca kao što je orao, ilii kopnenog napada kobre. Oriks antilope, dujker antilope i druge male antilome hrane se dugačkom travom koja raste između dia, na kojima se ljeti temperatura često podiže id o 50 stepeni.

Kalahari je jedan od velikih spomenika izvanrednoj snazi vatre,vjetra, vode ipijeska. Prije oko 65 miliona godina veliki su grčevi zatresli zemlju, a golemi izljevi vulkanske lave prelili su se preko središnjeg dijela južne Afrike. Ta valovita mora lave, koja su na nekim mjestima duboka i 8 km, oblikovala su hrptove i duboke riječne doline.

A onda tokom 50 miliona godina djelovanja vjetra i kiše postepeno izravnalo nazubljeni krajobraz, spuštajući planine i popunjavajući doline glinom šljunkom. Na kraju su se ovdje nataložile i velike količine pijeska koji je vjetar donio s obale i tako nasala ravna, šarena ravnica veličine današnje Južne Afrike.

Pustinjsko riječno korito

Rijeka Nossob, suha staza ispunjena pijeskom, vijega preko Kalaharija. Dine omogućavaju preživljavanje izvanrednim životinjam,a koje žive u pijesku.

Jahorina apartmani

0 comments

No comments yet