Sušite na prirodan način

Davno prije nego su se raširili drugi načini konzerviranja, naši su preci namirnice u doba obilja sušili za nadolazeće oskudne dane. I rane kulture vladale su jednostavnim tehnikama, a u antičkim rukopisima opsiano je, primjerice, kako su se sušile smokve: prvo bi se zgnječile pa oblikovale u kruh i sušile na suncu. Na suncu ili blizu peći naše su bake bez velikog napora sušile voće i povrće iz svoga vrta.

Nažalost ovo je umnijeće posljednih godina pomalo palo u zaborav. Budući da sve više sušenog voća, kao što su marelice, smokve ili anans, nalazi svoje mjesto na policama trgovina, i domaće sušeno voće i povrće ima sve više ljubitelja. Takav trend pokrenut je zdravim načinom prehrane bogatim vitaminima.

Nažalost, većina ponuđenog voća u trgovinama obrađivana je sumporom, a nije poznat ni način njihova uzgoja.
Zahvaljujući receptima naših baka voće, povrće, gljive, začinske i ljekovite biljke možete sušiti bez konzervansa. Postupak je jednostavan, ali izuskuje malo više vremena i strpljenja. Ipak na kraju ćete biti nagrađeni lijepim zalihama za ukusnu kuhinju.

Ljetno voće- zimska radost

Svakome su poznati i svako cijeni voćne musle s kolutićima jabuke i suhim šljivama zato što pospješuju probavu, ali samo je pojedinicima poznato kako se jednostavno suše jabuke, šljive, marelice, breskve, grožđe, kruške ili dunje. Isprobajte sami. Recept će vam sigurno uspjeti ako se prdržavate najvažnijeg pravila: koristite samo čiste i besprijekorne plodove. Nasijecit ih na kolutiće ili komadiće, posložite na krpe ili mrežu za sušenje ili ih osušite u pećnici na rešetkama ili mrežama Ako ih dobro umotate i čuvate na suhom i hladnom mjestu, suho će oće potrajati više mjeseci. Pri dodiru voće mora biti elastično i baršunasto, a pri pritisku ne smije ispuštati tekućinu. Jabuke se suše najkraće, od 6 do 12 sati, a breskve najduže, čak do 38 sati.

Jabučni kolutići

Temperaturu u pećnici povećajte s početnih 40 stepeni na 60 do 70 stepeni pri kraju ponovo smanjite:

sočne jabuke
voda i sol
odstranjivač jabučne jezgre
bambusovi prutovi

Jabuke operite, ogulite i jezgru odstranice pomoću odstranjivača. Izrežite ih na kolutiće. Da oni ne bi odmah potamnili, potopite ih u pripravak od 1 l vode i 1 čajne žlice soli. Prije nego počnete s postupkom, osušite ih nježno tapkajući. Bambusove prutove izrežite na širinu pećnice pa potom nanižite jabučne kolutiće. Objesite ih u pećnici, ostavite vrata malo otvorena i sušite.

Kako osušiti marelice, breskve i šljive?

Upotrijebite velike plodove, zato što se koštunjičavo voće skupi tokom sušenja.

šljive, marelice, breskve
krpe za mreže

Operite voće. Šljive ostavite cijele, marelice i breskve prepolovite i odstranite košpice. Mrežu z apećnicu obložite krpama pa posložite voće – marelice i breskve izrezanom stranom prema gore. Osušite kao i jabučne kolutiće.

Sušite povrće i gljive

Ako želite sušiti povrće, najrpikladnije su mahunarke, primjerice grašak i mahune, ali i gljive i luk. Korjenasto povrće, kao što su mrkva i celer, bolje će se očuvati u kutijama s pijeskom, a većinu ostaloga povrća možete zamrznuti ili ukuhati. Za sušenje upotrijebite tek ubrano povrće.

Sušite mahune

Rijetki znaju za ukusne sušene komuške mahunarki

mahune
voda

S mahuna odstranite krajeve pa ih operite i oparite. U tu svrhu povrće stavite u cjedilo. U lonac ulijte otprilike 5 cm vode, zagrijte, cjedilo prekrijte krpom i stavite iznad pare. Tako držite nekoliko minuta pa kratko rashladite u puno ledene vode. Sušite kao i jabučne kolutiće.

Kako osušiti gljive?

Od sušenih gljiva posebno su omiljeni urganji i mrke trubače. Sušene gljive čuvajte u manjim posudama i koristite ih za pečenje i umake

svježe ubrane gljive
duge i debele igle
konac

Očistite gljive, odstranite stručke i veće gljive narežite. Pomoću igle, gljive nanižite na konac tako što ga porovučete kroz sredinu i nakon svake gljive zavežete petlju. Konce za postupak sušenja objesite natoplom mjestu.

0 comments

No comments yet