Vulkani na Tongariru

U središtu Sjevernog otoka nalaze se tri aktivna vulkana, a erupcije jednog od njih česte su i dojmljive.

Golema bijela perjanica od pare i plina uzdiže se gotovo neprekidno iz kratera vulkana Ngauruhoe, visokog 2291 metar, koji se nalazi u samom središtu novozelandskog Sjevernog otoka. To je jedan od triju aktivnih vulkana u ovom području. Sjeverno od njega nalazi se Tongariro, složeni masiv krnjih vrhova, stožaca i kratera, a na jugu je Ruapehu, najviši vrh na Sjevernome otoku ( 2797 m). Tri vulkana čine glavni dio Nacionalnog parka Tongariro.

Apartmani Jahorina

Ngauruhoe je najspektakularnij od njih. To je klasičan vulkan u obliku stošca strmih stranica na čijem se vrhu nalazi krater pomjera 400 metara. Aktivan je najmanje otkad su Europljani prvi put doselili u Novi Zeland, krajem 30-ih godina 19. stoljeća.

Svakih nekoliko godina probudi se u sve dramatičnijem izdanju i izbacuje pepo, koji potom prekrije okolni kraj.
Iako nešto rjeđe, Ngauruhoe može eksplodirati i mnogo silovitije i poslati niz obronke potoke lave, koja će potom preoblikovati okolno područje. Godine 1954. užarena lava odletjela je u zrak, a potom je tekla uz stalan zvuk grebanja i zveket kako su to opisali očevici. Erupcije mijenjau i sam krater, a unutar kratera pojavljuju se manji, sekundari stočci. Zimi vrh Ngauruhoea prekriva snijeg.

Ruapehu cijele godine ima snježni pokrov i privlači skijaše, koji uživaju u omiljenom sportu i uzbuđenju zbog opasnosti skijanja na vulkanu.

A opasnosti su stvarne. Jezero u krateru Ruaphua probilo je rb 1953. godine i obrušilo se niz padinu planine, noseći sa sobom veliko kamenje i led. Voda je srušila želejznički most i prouzročila sudar vozova u kojem je poginula 151. osoba.

Sličan prodor 1969. prešao je preko skijališta, ali za vrijeme noći. Padine šarene planine Tongariro prekriva neobičan krajolik koji se naziva Ketahi Springs. Ovdje gejziri izbacuju u zrak fontane vrele vode,a bazeni kipućeg blata ključajo kao kazan divovske vještice, dok otvore zaglušujuće grme sumporne pare čiji se smrad zadržava u zraku.

Prema vulkanskim mjerilima. Ngaurhoe je mlad. Smatra se da je vulkanska aktivnost u ovom području počela 2 miliona godina, ali Ngauruhoe, koji je zapravo ogranak vulkana Tongariro, nasta je tek prije 2500 godina.

Maorska legenda kaže da je vulkansku aktivnost na Sjeverni otok doni neki tohunga, osoba s posebnim moćima. Priča se da je tohunga Ngatoro-i-rangi putovao prema jugu iz svog toplog doma u Polineziji i da je primjetio snijegom prekriveni vrh u daljini. Odlučio se popeti na njega. Sa sobom je poveo ropkinju Auruhoe, a svojim je drugovima rekao da poste dok se on ne vrati.

Međutim, oni ga nisu poslušali i prekinuli su post,a bogovi su na to ljutito odgovorili šaljući na planinu snježne mećave. Ngatoro se molio svojim bogovima i oni su odgovorili vatrom koja ga je vratila u život.
No, za Auruhoe je bilo prekasno, pa ga je Ngatoro bacio njezino smrzuno tijelo u krater na vrh planine, koji se danas zove po njoj.

0 comments

No comments yet