Bolovi u uhu

Gotovo svi se možemo sjetiti da nas je u djetinjstvu boljelo uho, ali taj se simptom može pojaviti i kod odraslih, obično zbog virusne infekcije nosa i grla. U nekim slučajevima jednostavno kućno liječenje neće samo ublažiti bol i pomoći izlječenju, nego će i smanjiti vjerovatnost pojave uhobolje.

Uhobolja je često posljedica stanja koja zahvaćuju vanjsko ili srednjo uho. Neki od mogućih uzroka boli u vanjskom uhu jesu infekcije ili upale, lokalne u obliku čira ili kao područje šireg crvenila i otečenosti.

Posljednje može biti posljedicom nadraženosti koju je izazvala alergijska reakcija ili često uranjanja u vodu. Bol može izazvati i strani predmet u vanjskom ušnom kanalu. To je osobito često kod male djece, koja katkad gurnu sitne predmete u uši.

Ako predmet zapne, može izazvati bol i upalu. Ako tada dođe do baketerijske ili gljivične infekcije, može se pojaviti i scjedak. Začepljenost lojem može biti bolna ko pritišće bubnjić. Najčešće bolno stanje koje zahvaća srednje uho jest infekcija, moguća komplikacija kod prehlade i drugih infekcija nos i grla, osobno kod djece.

To se događa kad upača nosnih kanal blokira Eustahijevu cijev pa se nakupi tekućina. Tad se u toj tekućini mogu namnožiti virusi i bakterije i izazvati povećan pritisak na bubnjić. Neugodu i gubitak sluha može izazvati i alergičnio rinitis. Uhobolja mogu izazvati i refleksna bol od zubobolje i promjene tlaka zraka pri ronjenju ili letenju.

Prevencija

Pridonesite zaštiti svojeg djeteta od buduće uhobolje dojenjem, po mogućnosti najmanje godinu dana. Antitijela i druge tvari iz vašeg mlijeka koji jačaju imunitet i štite od infekcija igraju važnogu u sprječavanju teškoća s ušima. I djeca i odrasli trebali bi izbjegavati zadimljen zrak , koji pridonosi začepljenju Eustahijeve cijevi i srednjeg uha. Ako ste skloni plivačkom uhu, prije plivanja u uši stavite janjeću vunu premazanu vazelinom. Izbjegavajte javne bazene i onečišćena rjezera i rijeke.

Prehrana

Jačanje imuniteta zdravom prehranom pridonosi sprječavanju uhobolje od infekcije ili alergije. Pojedite svakog dana malo sirovog bijelog luka i razmislite o uzimanju dodataka beta-karotena, vitamina C i E te flavonoida. Ako sumnjate da je vaša uhobolja posljedica preosjetljivsti na hranu, nastojte otkriti koje je namirnice uzrokuju.

Liječenje uhobolje

Strano tijelo iz vanjskog uha smije vaditi samo doktor. Uhobolja od upaljenog ili inficiranog uha kad tad se može ublažiti sljedećim mjerama:

– Stavite dodatni jastuk pod glavu prije spavanja kako biste pomogli pražnjenju Eustahijeve cijevi.
– Primjenite toplinu. Ili držite omotan termofor uz uho koje boli, ili se poslužite vrećicom s vrućom soli

0 comments

No comments yet