Napravite sami jabučni ocat

Među kućnim sredstvima pravi je dragulj ovaj ocat, čija je priprema kranje jednostavna. Koristite njegove neiscrpne moći!

Jabučni ocat skoro je zaboravljen, ali na svu sreću ponovo je zastupljen prije nekoliko godina. Otada to omiljeno sredstvo iz vremena naših baka trijumfalno kroči i unaše domove. Korijeni mu se sežu još u stari vijek: i kraljica Nefertiti održavala je ljepotu ocatnim kupkama. Jabučni ocat je zdrav, pri vanjskoj primjeni vraća sjaj kosi, pospješuje prokrvljenost kože i djeluje pozitivno na njezinu prirodnu zaštitnu ovojnicu.

Ako ga redovno pijemo, dodatno regulišemo metabolizam. Nekada se jabučni cat pripreamo kod kuće pomoću prese za voće, a gotovo ga se smatralo otpadnim proizvodom jer se koristilo trulo voće koje je smao otpalo s voćke. Danas za pripremu jabočnog soka koristimo vježe voće, a električni sokovnik zamijeno je presu za voće. Sok ostavimo da fermentira, dok se na površini ne ukaže ljepljiva pjena. Kvasac nije nužan, ali njegovim se dodavanjem proces ubrzava.

Jabučni ocat se ovako priprema:

1. Jabuke operite, prerežite na četvrnine i odstranite rule dijelove. Komade jabuke pustite kroz sokovnik ili presu za sok.

2. Sok s nešto kore i unutrašnjosti jabuke ulijte u čašu, teglu ili keramičku posudu, dodajte kvaščeve gljivice i posudu dobro zatvorite.

3. Pusite da sve odstoji oko 4 sedmice, povremeno odstranjujući pjenu koja se nakupila na površini i protresajući. Kada ocat poprimi željeni okus, ocijedite ga kroz lanenu krpu i prelijte u sterilne boce.

0 comments

No comments yet