Napravite karamele od oraha

Karamele su omiljena poslastica i mladih i starih. Oduševljenje slatkišima bit će još veće ako su domaće proizvodnje.

Očarani i velikih očiju, djeca promatraju kako od ljepljive smeđe mase odjednom nastaju bomboni. Ukoliko na kraju smiju polizati zdjele i kašikice, oduševljeno će pomoći u njihovoj pripremi. Priuštite sebi i svojoj djeci ili unucima takve doživljaje pa zajedno napravite poslastice kao što su ovdje predstavljene karemele od oraha.

Predbožićno vrijeme idealno je za takve aktivnosti, jer tada djeca imaju dodatni zadatak – čistiti orahe. Kad pravite karemele, pripazite da masa zlatnožute boje, dakle ne pretamna, jer će inače karamela biti gorke. Isto tako ona ne smije biti ni presvijetla, jer inače neće razviti pun okus. Vruću masu stavite u plitak kalup i ohladite. Kad bude mlaka, izrežite je na pravokutnike i svaki ukrasite polovicom oraha.

Nakon što se karamele ohlade, spremite ih u limenku i dobro zatvorite. ova poslastica izvrsta i kao poklon. Karamele stavite u prozirnu vrećicu i zavežite šarenim vrpcama.

Ovako se pravi karamela:

Pomiješajte 450 g šećera i 6 jušnih kašikica mlijeka za kafu. Miješajte dok se masna ne zgusne.
Dodajte 25 g mekog maslaca i 175 g naribane gorke čokolade. Miješajući otopite na laganoj vatri
Kuhajte 5 minuta na jakoj vatri, neprekidno miješajući. Skinite lonac sa šporeta i masu tucite dok ne postane gusta. Kalup premažite maslacem i ravnomjerno nanesite masu.

0 comments

No comments yet