Napravite mast od nevena

Iz cvjetova nevena možete bez mnogo truda dobiti ljekovitu mast, kojom ćete uspješno liječiti oboljenja kože i rane.
Neven je poznat još pod latinskim imenom aklendula, uzgaja se u europskim vrtovima od 12. stoljeća. Ova ljekovita biljka porijeklom je iz Egipta. Isplati se zasaditi je među ljetno cvijeće i zbog dekorativnog ugođaja. Podjednako će lijepo cvasti i kao lončanice. Nekada je pogled na neven zamjenjivao vremensku prognozu:
ako su cvjetovi biljke bili otvoreni oko 7 sati, proricalo se lijepo vrijeme za cijeli dan, ali ako su bili zatvoreni prognoziralo se kišu.

Njegovim ljekovitim sastojcima koristili su se i stari Rimljani. Hildegard von Bingen, poznata opatica i travarka, preproučivala je posebno za uklanjanje probavnih smetnji. Biljku možete primjeniti izvana i iznutra. Danas se najčešće koristi za zacjeljenje rana, u slučajevima uganuća, ali i za ublažavanje težih menstrualnih tegoba. Mast od nevena, koja se koristi za liječenje ili u kozmetici, možete na jednostavan način sami napraviti.
Sušene dijelove biljke nije uvijek moguće nabaviti. Stoga se isplati biljku zasaditi. Morate samo paziti da uberete žute cvjetove.

Mast od nevena se ovako pravi:

Uzmite 50 g suhih cvjetova nevena, prelijte ih s 1/2 l maslinova ulja ili ulja od kikirikija potom dobro zatvorite u teglu i držite 2 do 3 sedmice na toplom mjestu.

Ulje cvjetova stavite u lonac, zagrijte i skinite s vatre prije nego što prokuha. Dodajte 40 g maslaca od kkaka i 40 g pčelinjeg voska.

Kada se sve otopi, skinite s vatre i sadržaj dobro promiješajte. Tekućinu rashladite i dok se nije počela stezati, prelijte u manje tamne tegle.

0 comments

No comments yet