Napravite sami svestranu mirisnu kremu

U središtu je pozornosti ovog recepta pčelinji vosak, prirodni proizvod koji potječe iz stoljećima stare ” ljekarne pčelara”, isto kao i med ili Gelee royale.

Iz starina je poznato ljekovito, zaštitno i njegujuće djelovanje pčelinjeg voska. Prije su ga seoske žene koristile za njegu ruku i kao zaštitu pri poljskim radovima. Osim toga, bio je cijenjen zbog svoje čistoće i mirisa, ali i skupocjen. Danas ga možete dobiti u drogerijama, trgovinama zdrave hrane i izravno od pčelara, ali ko od pčelinjeg voska želi načiniti svijeće, u posebnim trgovinama možete dobiti voštane pločice.

Možete ga i sami proizvesti, ako imate košnicu i nije vam žao žrtvovati dio meda -pčele koriste 5 kg meda da bi proizvele 500g voska. Za proizvodnju voska pčelar izvadi med iz saća, koje potom opere tekućom vodom, stavi ga u lonac i doda 2 šalice vode da se vosak ne bi rasplamsao pri daljnjem postupanju.

Lagano zagrijava dok se saće ne otopi, a potom vosak kuha jedan sat. Vruć vosak se ocijedi kroz gazu u posudi s hladnom vodom, da otkloni prljavštinu. Vosak je žute do smeđe boje. Za upotrebu u kremama izbjeljuje se. Po našem receptu, kada mu se doda ružina vodica dobije se odličan tonik.

Ne opterećuje osljetivu kožu jer ne sadrži alkohol. Probajte i vi, i već nakon kratkog vremena osjetite novu mekoću svoje kože.

Svestrana krema se ovako pravi:

U lonac stavite otpriilike 50 g izbijeljena pčelinjeg voska i dodajte 120 g bademova ulja. U vodenoj kupki zagrijte na laganoj vatri i miješajte dok se vosak ne otopi. Lonac izvadite.

Otopite 1/2 čajne kašikice boraksa u 50 ml ružine vodice pa polako i neprekidno miješajući umiješajte u pripravak od voska i ulja.

Miješajte mješavinu sve dok ne postane kremasta i ohladi se. SPremite u posudu i zatvorite.

0 comments

No comments yet