Ovisnosti

Kompluzivno ponašanje koje proizlazi iz fizičke ili emocinalne vezanosti za nešto općenito poznato je kao ovisnost. Čovjek može biti ovisan o nekoj tvari kao što su droge ili duhan ili pak može biti vezan za određeno ponašanje kao što su pretjerano jedenje ili kocka.

Unatoč bolesnoj potrebi, i jednostavniji vam postupci mogu pomoći u oslobađanju od štetne navike. Teži oblici ovisnosti, međutim, zahtijevaju stručnu pomoć.

Ako neko ponašanje asocijativno pvoežete s užitkom ili oslobađanjem stresa ili neugodnih osjećaja, možete steći naviku da se time poslužite svaki dan kada proživljavate neke teške trenutke ili kada vas pojedini događaji iz vaše svakodnevnice jednostavno navedu na to. Neke ovisnosti, kao pušenje ili pretjerano uživanje pića, uvijek su i fizički štetne.

Međutim svaka navika koja vam u životu postane dominatna može značiti danak što ćete ga platiti fizičkim ili emocinalnim zdravljem te čak može postati opasnom i po vašu porodicu i okolinu. Tvari poput opojnih droga i nikotina u duhanu u visokoj mjeri izazivaju ovisnost, a većina konzumenata postaje o njima i fizički ovisna.

Istraživanja pokazuju da se neki ljudi genetski predodređeni za ovisnost zbog toga što su biokemijske tvari u njihovu mozgu uravnotežene na poseban način. Depresija ili tjeskoba mogu se, primjerice, povezati s poremećajem u ravnoteži neurotransmitera i hormona zbog čega bolesna potreba koja vodi ovisničkom ponašanju postaje vjerovatnijm. Svejedno, jednako je važan i utjecaj društva, emocija i ponašanja. Uz odlučenost, ustrajnost i potporu okoline, obrasci se ovisničkog ponašanje često mogu izmijeniti.

Prevencija ovisnosti

Ako ste skloni ovisničkom ponašanju, pokušajte prepoznati predznake novoga ciklusa dok je on tek na početku te pronađite alternativne, manje samorazrajuće načine ponašanja. Primjerice, ako na derpesiju ili stres reagirate posežući za pićem, cigaretom ili keksima , morat ćete naći bolji način za suopčavanje s prikrivenim potrebama i za preovladavanje stresa.

Liječenje ovisnosti

Skupine za potporu. Provjerite postoji li u vašoj blizini grupa za potporu u vezi s vašim oblikom ovisnosti. Primjerice, dobro poznatom programu Anonimnih alkoholičara koji se sastoji od 12 koraka dogovaraju slične skupine namijenjene ljduima koji pate o drugačijih ovisnosti.

Joga i mediticaija

Razne studije pokazuju da joga vježbe, meditiacija i vizualizacija pomažu u oslobađanju od ovisnosti i omogućavaju postizanje pozitivnijeg odnosa prema vlastitom zdravlju. Svakodnevno uvježbavanje joga položaja, vježbe disanja i opuštanja mogu vas smiriti, ublažiti apstinecijske simptome i povećati snagu volje. Tjelovježba bilo koje vrste podiže raspoloženje i povećava samopoštovanje, pružajući nam tako dragocjeno oružje protiv ovisnosti.

0 comments

No comments yet