Starac iz Storra

Kameni stup koji se prema vrhu sužava uzdiže se iznad nazubljenih kamenih tornjeva i probija nebo nad Hebridima.

Uzavjetrini razlomljenog strmca nad obalom škotskog otoka Skye ističe se blago pognut lik Starca iz Stora. Bazaltni stup visok 49 m balansira na kamenom podnožju i gleda prema moru poput usamljena stražara na dužnosti. Zbrkano mnoštvo tornjića, izlomljenih stijena i sipara, razastuhi po padini oko stopa, rezultat je velikih klizišta.

Debeli sloj bazalta- naslijeđe vulkanskih erupcija od prije 60 miliona godina- prekriva krhkije stijene. Naginjanje i rasjedi u stijanam učinili su ovaj prostor veoma nestabilnim. Veliki komadi bazalta srušili su se prema moru, a vremenske prilike oblikovale su ih u krševit krajolik.

Starac je toliko uočljiv da je stoljećima pomorcima služio kao orijentir. Njegove okomite stranice i previsi u podnožju dugo su penjačima bili zastrašujuć izazov, pa je stup osvojen tek 1955.

Gledajući s ove stjenovite padine, more za lijepog vremena djeluje mirno poput zrcala u kojem se odražava svjetlucavo blijedoplavo nebo, ali u samo nekoliko sati nebo se može zacrnjeti i ispuniti mrkim oblacima. Tad se krajolik zatvara u sebe, a gusta sitna kiša boji stijene blistavocrnom bojom. Ovaj dio otoka Skye ima dugu povijest. Po obali ispod Starca mogu se vidjeti razbacani fosili, a među nalazima je i 3 metra dug fosilizirani ihtiosaur, dinosaur sličan dupinu koji je izumro prije 200 miliona godina. U blizini je nađen i anglosaksonski novac, zajedno s novcem iz grada Samarkanda u središnjoj Aziji. Vjerovatno je riječ o blaku koje su sakrili vikinški okupatori.

Bjegunac u prolazu

Špilja na obali južno od Starca iz Storra nazvana je po princu Charlesu, koji je nosio nadimak Bonnie Prince Charlie i odigrao dirljivu ulogu u historiji Škotske. Godine 1745. princ Charles Edward Stuart pokušao je osvojiti englesku krunu za svoga oca, sina svrgnutog kralja Engleske Jakova II.

Poslije poraza u bitki kod močvare Culloden u travnju 1746. princ je bio progonjen preko škotskih brda i otoka. Na svom putu preko otoka Skye prošao je pokraj Starca. Iscrpljen životom u bijegu, napustio je Škotsku 1746. i ostao u progonstvu sve do svoje smrti u Rimu 1788.

0 comments

No comments yet