Vulkani u davna vremnea

Kad vulkani izgube svoj mladenački žar, za sobom mogu ostaviti krajobraze ispunjene toplim vrelima, ključajućim blčatom i ostacima svog unutrašnjeg ustroja.

Najdramatičniji dijelovi krajobraza koji su nastali erupcijom vulkana divovske su kaldere. To su golemi, okrugli ožiljci, često promjera nekoliko kilometara, koji su ostali nakon što su u prošlosti eksplodirali golemi vulkani.

Jezero Taupo na Novom Zelandu tipična je kaldera. Prije dvije hiljade hodina pod golemim neaktivnim vulkanom gomilala se lava. Potom je, godine 186. tako silovito eksplodirao da se cijelo središte planine urušilo u komoru s magmom. Ondje gdje je nekad stajala veličanstvena planina čiji su vrhovi sezali do oblaka, danas se nalazi jezero obrubljeno niskim liticama koje označavaju granicu goleme kaldere.

Oko 1645. prije Krista središnji dio grčkoga otoka Santorinija urušio se tokom goleme erupcije koja je uništila drevni grad Akrotiri. Santorini je možda onaj mistični otok Atlantida, za koji je Platon pisao da su ga progutali valovi. Niz otoka koji tvore sadasnji Santorini dijelovi su ruba kaldere koja je ostala nakon te eksplozije. U laguni se pojavio novi vulkan.

Kad vulkani prestaju biti aktivni, za sobom mogu ostaviti područje dimnjaka koji ispuštaju plinove, vrućih izvora kao i blatnih bazena, često unutar same kaldere.

Vrući izvori nastaju kad površinska voda prodire prema središtu rastaljene stijene, koja se naziva magma. Tu se zagrijava i potom vraća na površinu. Ako se voda dovoljno ugrije, ključat će, a para če je velikom snagom izbaciti na površinu i tako stvoriti gejzir. Gejzir Old Faithful u nacionalnom parku Yellowstone eruptira redovno svakih sat i petneaste minuta- toliko je vremena potrebno da para stvori pritisak u podzenim rezervoarima. Rastaljenom stijeni unutar vulkana potrebni su milioni godina da se ohladi i stvrdne, jer stijena koja se nalazi iznad nje djeluje poput izolacijskog pokrova. Neaktivni vulkan će se s vremenom ugasiti, iako se ni za jedan vulkan iznad aktivne granice ploča ne može reći da je doista ugašen. Vjetar i vremenske prilike erodirat ćče pepo i mekše stijene kroz koje je vulkan eruptirao i tako će se pokazati unutrašnji kanali koji su sada začepljeni starom, stvrdnutom magmom.

Budući da je stijena koja je nastala skrućivanjem magme obično vrlo tvrda, kanali i čepovi sstarih vulkana otporni su na zub vremena i ostaju stršati u krajobrazu. Đavolja kula u američkopj saveznoj državi Wyoming, koja je postala slavna nakon filma Bliski susreti treće vrste, vulkanski je čep.

Prvobitni oblik vulkana odavno je erodirao, a okomanjena lava koja se nalazila unutar erupcijskg kanala ostala je netaknuta. To je otkrilo strukturu šesterostranih bazlatnih stupova koji su natalai kad se lava hladila i skupljala.

Bazaltni stupovi češće se pojavljuju u potocima lave, kao što je to u slučaju Giant’s Causewaya u Sjevernoj Irskoj, nego u vulkanskim čepovima.

0 comments

No comments yet